Președintele srilankez și-a dat demisia prin e-mail, după ce a fugit din țară de teama furiei cetățenilor

Președintele Republicii Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, și-a anunțat demisia prin e-mail, iar scrisoarea originală ar urma să fie trimisă cu avionul din Singapore la Colombo, potrivit unei surse citate de Reuters.

Protestatarii fac baie în psicina președinteluiFoto: Captura YouTube

Rajapaksa și-a trimis demisia prin e-mail preşedintelui parlamentului din Sri Lanka, la scurt timp după ce acesta a aterizat joi în Singapore, a declarat un purtător de cuvânt al oficialului parlamentar, Indunil Yapa, potrivit AFP.

Prim-ministrul srilankez Ranil Wickremesinghe a fost desemnat preşedinte interimar, după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a fugit în străinătate. Guvernul a declarat miercuri stare de urgenţă, iar în capitala Colombo a fost instituită interdicţie de deplasare.

Preşedintele Rajapaksa promisese că va demisiona miercuri.

Constituţia prevede, în caz de demisie a preşedintelui, ca prim-ministrul să asigure interimatul până la alegerea de către parlament a unui deputat care va exercita puterea până la finalul mandatului în curs, adică până în noiembrie 2024.

Premierul Wickremesinghe este la rândul lui contestat de manifestanţii care protestează de trei luni. Miercuri, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împiedica mulţimea să invadeze reşedinţa oficială a premierului.

Reamintim că protestarii au luat cu asalt duminică reședinția președintelui care fugise de teama furiei publice, De asemenea, reședința premierului a fost incendiată duminică.

Preşedintele a fugit în Maldive

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, contestat de o puternică mişcare populară, a aterizat miercuri în Maldive după ce şi-a părăsit ţara la bordul unui avion militar, notează AFP.

Liderul în vârstă de 73 de ani, care a promis să demisioneze şi a încercat fără succes să părăsească ţara marţi, a decolat miercuri dimineaţă de pe aeroportul internaţional din Colombo împreună cu soţia sa şi o gardă de corp la bordul unui Antonov-32, au declarat pentru AFP responsabili ai serviciilor de imigraţie.

„Paşapoartele lor au fost ştampilate şi s-au îmbarcat în acest zbor special al forţelor aeriene”, a precizat pentru AFP un responsabil al serviciilor de imigraţie.

Un oficial al aeroportului din Malé, capitala Maldivelor, a declarat în jurul orelor 22.30 GMT că avionul a aterizat şi că cei trei pasageri au fost duşi sub escorta poliţiei către o destinaţie necunoscută deocamdată.

Potrivit unor surse de la aeroportul din Sri Lanka, aeronava a fost reţinută timp de peste o oră pe pista aeroportului, aşteptând autorizaţia de a ateriza în Maldive.

Preşedintele a reuşit să plece din ţară la a doua încercare

Preşedintele a fost respins marţi în mod umilitor la aeroportul Colombo de agenţi ai serviciilor de imigraţie, iar unii dintre consilierii săi au luat în considerare ca Rajapaksa şi anturajul său să evadeze la bordul unei nave de patrulare, potrivit unei surse cu rang înalt în domeniul apărării.

O navă a marinei a fost folosită pentru a-l transfera sâmbătă pe şeful statului de la palatul prezidenţial asediat de protestatari în portul Trincomalee din nord-estul ţării.

Ulterior, Rajapaksa s-a deplasat luni cu elicopterul la aeroportul internaţional Colombo.

Familia Rajapaksa – inclusiv fostul premier Mahinda Rajapaksa – domină de mai mulţi ani politica ţării cu 22 de milioane de locuitori, mulţi srilankezi acuzând-o pentru actualele probleme economice.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.