Prima deplasare externă a lui Emmanuel Macron, după câștigarea alegerilor prezidențiale: Emiratele Arabe Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi noul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed Al-Nayan, şi-au afirmat duminică dorinţa de a întări parteneriatul strategic dintre ţările lor, deja foarte avansat, cu ocazia unei întrevederi la Abu Dhabi, informează AFP citată de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Emmanuel Macron este primul lider occidental care s-a deplasat la Abu Dhabi pentru a aduce un omagiu şeicului Khalifa bin Zayed al-Nahyan, preşedintele EAU care a decedat vineri, şi a prezenta „sincere condoleanţe întregii sale familii şi poporului” Emiratelor, potrivit Palatului Elysee.

Deplasarea lui Emmanuel Macron la Abu Dhabi este prima sa deplasare în timpul celui de-al doilea mandat al său de cinci ani.

Macron a fost întâmpinat într-un palat din Abu Dhabi de Mohammed bin Zayed Al-Nayan, supranumit „MBZ”, după care cei doi lideri de stat s-au deplasat la „majlis”, adunarea care reuneşte într-o imensă sală a palatului numeroşi membri ai familiei defunctului.

Emmanuel Macron a avut numeroase întrevederi cu MBZ în timpul primului său mandat, însă nu a discutat niciodată cu şeicul Khalifa, care a murit la vârsta de 73 de ani, după ce în 2014 suferise un accident vascular cerebral.

Macron s-a deplasat în EAU în decembrie 2021, când a vizitat expoziţia universală de la Dubai şi a supervizat semnarea mai multor contracte, printre care şi pentru furnizarea a 80 de avioane de luptă Rafale, o comandă record pentru avionul de vânătoare francez intrat în serviciu în 2004.

În timpul întrevederii de duminică, cei doi lideri şi-au exprimat la unison îngrijorările cu privire la războiul din Ucraina şi consecinţele sale, „în special asupra energiei şi securităţii alimentare mondiale”.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.