Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit

Primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a murit după o lungă boală, relatează presa locală, potrivit The Guardian.

Leonid KravciukFoto: Captura Wikipedia

Kravciuk a murit marți, la vârsta de 88 de ani, în plină invazie rusă a țării, a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP.

„O mare pierdere pentru toată Ucraina. Astăzi a murit Leonid Kravciuk – primul președinte al Ucrainei, primul președinte al Radei (parlamentul ucrainean) și omul care a pus bazele statului ucrainean modern”, a spus Kliciko pe Telegram.

Ukraine’s 1st president Kravchuk dies at age 89, a Soviet ideologue turned Ukrainian independence advocate. There are conflicting opinions about what he did, inc the Budapest Memorandum. In his later years, despite his poor health, he always seemed to find time for journalists https://t.co/Vd1ePQavEo

— Isobel Koshiw (@IKoshiw) May 10, 2022

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a spus că Kravciuk, care a ocupat funcția de președinte între 1991 și 1994, a fost „o figură care a stat la originile statului ucrainean modern”.

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a scris pe Twitter că Kravciuk este „o figură istorică și a jucat un rol important în ca Ucraina să devină independentă în mod pașnic”.

Kravciuk a fost între 1988–1990 secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.