Putin avertizează Europa că sancțiunile împotriva Rusiei vor avea „consecințe catastrofale” pe piața energiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că dacă vor fi impuse în continuare sancțiuni împotriva Rusiei prețurile pe piețele de energie ar putea „crește catastrofal”, lovind din plin gospodăriile din Europa cu facturi mari la energie, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP – The Associated Press / Profimedia

„Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca astfel de măsuri să ducă la o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Toate acestea arată încă o dată că sancțiunile impuse Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le dau aceste măsuri. Folosirea lor în continuare poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei”, a mai afirmat Putin.

Prețurile la gaze au crescut galopant

Prețurile europene la gaze au crescut accelerat în 2021, deoarece oferta nu a reușit să țină pasul cu cererea determinată de redresarea după pandemia de coronavirus.

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, gazele au început să se vândă și mai scump, iar prețul spot de referință este acum de peste două ori mai mare decât cel de la închiderea din 23 februarie.

Rusia a început să reducă fluxurile de gaze către Europa în a doua jumătate a anului 2021, livrările prin cele trei rute principale de conducte scăzând cu aproximativ 20% față de a doua jumătate a anului 2020.

În ultimele luni, Rusia a întrerupt fluxurile către Bulgaria, Polonia, Finlanda, furnizorul danez Orsted, firma olandeză Gasterra și Shell pentru contractele sale din Germania, după ce toate au respins cererea Moscovei de a trece la plăți în ruble.

Rusia nu suferă din cauza sancțiunilor

Putin a declarat că situația privind sectorul energetic și al combustibililor din Rusia a rămas stabilă, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Dar el a spus că firmele energetice rusești ar trebui să se pregătească pentru un embargo petrolier al Uniunii Europene care va intra în vigoare în jurul sfârșitului anului.

„În prezent, guvernul analizează opțiunile de dezvoltare a infrastructurii feroviare și a conductelor pentru a furniza petrol rusesc și produse petroliere către țările prietene”, a declarat Putin.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.