Reacţia Kievului după ce a reuşit să evite intrarea în incapacitate plată

Ministerul ucrainean de finanțe a declarat miercuri că un acord de doi ani cu creditorii pentru înghețarea plăților pentru o datorie externă de 20 de miliarde de dolari este o dovadă a dorinței investitorilor de a sprijini Kievul, informează Reuters.

Ministrul ucrainean de finanţe, Serghei MarchenkoFoto: Jose Luis Magana / AP / Profimedia

„Datorită solidarității cu Ucraina de care a dat dovadă comunitatea investitorilor privați, alături de sectorul public, vom putea satisface nevoile bugetului de stat al țării în timp de război”, a declarat ministrul de finanțe, Sergii Marchenko.

Creditorii străini ai Ucrainei au aprobat solicitarea Kievului

pentru un moratoriu de doi ani de zile în ceea ce privește plățile legate de obligațiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, o mutare care va permite țării să evite intrarea în incapacitate de plată.

Fără nicio perspectivă de pace sau încetare a focului după aproape 6 luni de lupte de la declanșarea invaziei pe 24 februarie, instituțiile financiare care dețin obligațiunile emise de statul ucrainean au fost de acord să amâne încasarea dobânzilor și plățile de capital legate de 13 obligațiuni suverane cu termen de maturitate între 2002 și 2033.

Guvernul de la Kiev lansase o solicitare oficială în acest sens pe 20 iulie, afirmând că îl va ajuta să economisească în jur de 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni în contextul în care se confruntă cu o reducere drastică a încasărilor bugetare și cheltuieli enorme din cauza războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că economia țării sale se află în „comă”, minimalizând importanța plecării primului vas cu cereale ucrainene din porturile țării de la izbucnirea războiului în data de 24 februarie. Vasul ajunsese pe 2 august în Turcia.

Ajuns la destinația finală o săptămână mai târziu, transportul a fost refuzat marți de cumpărătorul libanez al cerealelor din cauza întârzierilor de livrare, provocând noi dureri de cap oficialilor de la Kiev, aceștia preconizând deja că recolta de grâu a Ucrainei va scădea la jumătate anul acesta din cauza războiului.

––

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.