Regiunea Herson, capturată de ruși, va fi „eliberată definitiv” până în luna septembrie – oficial local

Regiunea Herson din sudul Ucrainei, capturată de ruși, va fi „eliberată definitiv” de ocupanți până în septembrie, a declarat duminică un oficial local, relatează AFP.

Orasul HersonFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

„Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie și toate planurile ocupanților vor eșua”, a declarat consilierul șefului administrației militare regionale Herson loial Kievului, Sergiy Khlan, într-un comunicat.

Armata ucraineană a început în ultimele săptămâni să recâștige teren în această regiune, ajutată de livrările de arme occidentale.

„Putem vorbi de o întoarcere a situației la sol. În timpul operațiunilor recente, forțele armate ucrainene au fost cele care au avut avantajul”, a asigurat Khlan. „Armata noastră avansează sincer, trecem de la o fază defensivă la o contraofensivă”.

Potrivit lui Khlan, atacurile ucrainene care vizează două poduri strategice, precum depozitele de muniții și posturile de comandă rusești au servit la pregătirea terenului pentru ofensiva terestră în curs.

De altfel, sâmbătă seara președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene se deplasează treptat în regiunea Herson, care a fost capturată de Rusia la începutul războiului.

„Ocupanții au încercat să stabilească o poziție acolo… dar cum i-a ajutat? Forțele armate ucrainene se deplasează în regiune pas cu pas”, a spus el.

Oficiali ucraineni și analiști occidentali preconizează că războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sângeroasă fază de până acum.

Marea provocare a ucrainenilor – rușii și-au costruit cazemate și tranșee

Potrivit acestora, o contraofensivă, despre care s-a vorbit îndelung, a forțelor de la Kiev va avea ca rezultat o „bătălie uriașă”, în timp ce rușii și-au construit forțărețe și au săpat tranșee pentru a-și apăra pozițiile.

Oamenii intervievați de The Guardian, inclusiv cei care au evadat recent din Herson, spun că forțele ruse din sud au construit adăposturi pentru tancuri, au săpat tranșee și au adus cu camionul prefabricate din beton pentru a ridica fortărețe.

„Forțele ruse întăresc ceea ce sunt deja poziții bune”, a spus „Makita” – un instructor al unui batalion ucrainean de infanterie care a vrut să-și dea doar numele de război. „Au avut o lună în care să îmbunătățească apărarea. De asemenea, par să aducă rezerve și mai multe arme, inclusiv tunuri autopropulsate 2S7 Pion sau Malka.

Ceea ce este clar este că, dacă va avea loc o contraofensivă în următoarele săptămâni și luni, Herson va fi în centrul ei. Comandanții ruși ar fi mutat trupele din poziții mai vulnerabile pentru a se concentra asupra zonelor urbane precum Herson, a cărui recucerire este considerată a fi unul dintre obiectivele principale ale Kievului.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.