România trece în weekend la ora de vară. Parlamentul European recomandă renunțarea la schimbarea orei

Parlamentul European a recomandat, din nou, renunțarea la schimbarea orei, lăsând decizia la latitudinea statelor membre.

Europarlamentarii îndeamnă din nou statele membre UE să răspundă apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei – ora de vară/ora de iarnă.

Potrivit unui sondaj UE, realizat pe un eșantion de 4,6 milioane de oameni, se arată că aceștia resimt un disconfort fizic și psihic din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină dificultăți în a adormi sau au insomnii. Aproape 40% dintre cei care au participat la sondaj au spus că după schimbarea orei s-au confruntat cu probleme de concentrare. O treime din respondenți au acuzat stări de irascibilitate și oboseală.

În 2022, România trece la ora de vară în acest weekend, ultimul din luna martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte, iar ora 3 devine ora 4. Prin urmare, duminică va deveni cea mai scurtă zi a anului.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.

Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.). De aceea, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În România nu s-a luat încă o decizie oficială în acest sens.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.