„Scandaloasă” și „stupidă: „New York-ul critică decizia Curții Supreme privind armele de foc

O „zi întunecată”, o decizie „scandaloasă” și „stupidă” care riscă să transforme New York-ul în „Vestul Sălbatic”: lideri și locuitori ai statului cu unele dintre cele mai stricte legi privind armele de foc din Statele Unite au denunțat joi decizia Curții Supreme care consacră dreptul americanilor de a ieși din casele lor înarmați, potrivit AFP.

Kathy Hochul, guvernatorul New York-uluiFoto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Cea mai înaltă instanță a națiunii a anulat „restricțiile” privind portul de armă prevăzute de o lege a statului New York, chiar dacă America se confruntă cu o creștere a criminalității în marile orașe și cu o serie înfricoșătoare de crime în masă, inclusiv două în luna mai în Buffalo (10 afro-americani morți) și într-o școală din Texas (21 de morți, dintre care 19 copii).

„Este o prostie, pur și simplu o prostie”, a declarat pentru AFP Susmita Peters, o newyorkeză din cartierul muncitoresc Queens, spunând că se teme de alte masacre la „școală sau la spital”.

„De acum încolo, nu mai poți avea încredere în nimeni”, a spus angajata de 23 de ani.

Imediat ce a fost anunțată decizia șocantă a Curții Supreme de Justiție de la Washington, Kathy Hochul, guvernatorul democrat al statului New York (al patrulea stat ca mărime din țară, cu o populație de 20 de milioane de locuitori) a denunțat o decizie „scandaloasă, absolut scandaloasă” care „ne răpește dreptul de a ne bucura de restricții rezonabile” asupra armelor de foc.

„Îmi pare rău că a venit această zi întunecată”, a adăugat ea.

În schimb, puternicul lobby al armelor de foc, National Rifle Association (NRA), a salutat decizia ca fiind „un punct de cotitură pentru bărbații și femeile din America și rezultatul a zeci de ani de luptă.

Decizia se referă la o lege din New York care, începând din 1913, a limitat eliberarea permiselor de port-armă la persoanele care au motive să creadă că ar putea fi nevoite să se apere, de exemplu din cauza ocupației lor sau a amenințărilor la adresa lor.

Aceasta a fost contestată în instanță de doi deținători de arme cărora le-a fost refuzat permisul și de o filială a NRA, care susține o lectură literală a celui de-al doilea amendament la Constituția SUA.

Ratificat în 1791, cel de-al doilea amendament prevede că „o miliție bine organizată fiind necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.