Se schimbă comanda Grupului de luptă al NATO din România. Ceremonia are loc la poligonul de la Cincu

Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România, va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 10.00, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „GETICA” din Cincu, judeţul Braşov.

Colonelul francez Vincent Minguet, comandantul Batalionului 27 Vânători de Munte dislocat în România la data de 1 martie 2022 ca parte a BGFP, va preda comanda grupului de luptă colonelului francez Chistophe Degand, comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină.

Ceremonia va avea loc în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), general-maior Iulian Berdilă şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE), general de brigadă Dorin Toma, şi marchează, totodată, schimbarea actualei denumiri a Grupului de Luptă al NATO din Battle Group Forward Presence – BGFP, în Collective Defence Battle Group – CDBG.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, CDBG pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.