Secretarul general al NATO: Dacă Finlanda şi Suedia solicită aderarea, ele vor fi binevenite

Finlanda şi Suedia ar fi binevenite în NATO dacă ele ar decide să adere la organizaţie, dar orice astfel de decizie depinde de cele două ţări, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Lor le revine decizia, dar dacă vor solicita (să adere), atunci mă aştept ca cei 30 de aliaţi să îi primească cu bucurie”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată în ajunul unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările Alianţei, relatează Reuters și Agerpres.

El a adăugat că NATO va găsi probabil modalităţi „de a răspunde îngrijorărilor pe care ele le-ar putea avea în legătură cu această perioadă provizorie între depunerea cererii şi producerea ratificării (de către aliaţi)”. Stoltenberg s-a referit astfel la posibila retaliere din partea Rusiei înainte ca cele două state să intre sub protecţia deplină a NATO.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Finlanda are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.