Șefa Comisiei Europene vrea plafonarea temporară a prețului pentru tot gazul importat

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, aşa cum cer majoritatea statelor membre, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP. Comisia Europeană a propus până acum o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc, temându-se, la fel ca Germania, că o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor, determinându-i pe producători să aleagă alte destinaţii.

GazoducteFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

  • „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta.
  • O astfel de plafonare a preţului la gaz trebuie concepută corect pentru a garanta securitatea aprovizionării”, a afirmat preşedinta CE în plenul PE, la Strasbourg.

„O soluţie temporară, într-o perioadă excepţională”

Von der Leyen a spus că executivul european „este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate”, care ar fi „o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate” europene.

  • „Însă trebuie să analizăm, de asemenea, preţurile la gaz (…) care vizează industria, încălzirea.
  • Vom lucra cu statele membre pentru a reduce preţurile la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor, cu scopul de a limita impactul manipulării preţurilor de către Rusia.
  • Mai multe ţări membre sunt în favoarea acestui lucru, iar noi suntem mai bine pregătiţi”, a spus şefa executivului comunitar.

Ea a subliniat că plafonarea preţurilor la gaz în general ar fi „o soluţie temporară, într-o perioadă excepţională”.

„Fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea”

Germania, care era ţara cel mai puternic dependentă de gazul rusesc, a respins până acum ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaz, însă Berlinul este sub presiunea partenerilor săi europeni de la anunţul de săptămâna trecută privind un plan naţional de 200 de miliarde de euro pentru a-şi proteja economia mai bine împotriva creşterii preţurilor la energie.

Germania este acuzată că merge singură, unii temându-se că Berlinul le va oferi companiilor sale un avantaj în raport cu concurenţii lor din ţările care nu au mijloacele de a finanţa un „scut” atât de puternic împotriva exploziei preţurilor la energie.

  • „Este primordial să menţinem condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa noastră unică din Uniunea Europeană”, a subliniat Von der Leyen, fără a menţiona totuşi Germania.
  • „Fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea”, a avertizat ea.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

  • „Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică.
  • Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a mai declarat ea în discursul din PE.

Cât de divizată a fost UE în privința plafonării gazelor

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată. 15 state membre, printre care Franţa, Belgia, Italia şi Polonia, cer o plafonare generală.

Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Olanda se numără însă printre statele care se opun unei astfel de măsuri.

La rândul său, Bruxelles-ul avertiza că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

Comisia Europeană a fost însărcinată să vină cu propuneri înaintea summitului UE de la sfârşitul acestei săptămâni şi a reuniunii miniştrilor Energiei din 11 şi 12 octombrie.

După invazia în Ucraina, Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, iar UE a adoptat mai multe măsuri urgente pentru a-şi umple depozitele de gaze și pentru a ajuta populația să facă faţă facturilor uriașe. În condiţiile în care preţul gazelor continuă să fie la un nivel record, multe state UE spun că aceste măsuri nu sunt suficiente.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.