Seulul afirmă că Coreea de Nord a simulat lansarea unei „rachete monstru”

Contrar celor afirmate, Coreea de Nord n-a lansat săptămâna trecută o „rachetă monstru”, a afirmat miercuri armata sud-coreeană care a tras concluzia că era aceeaşi rachetă balistică intercontinentală (ICBM) ca cea testată de Phenian în 2017, potrivit Rador care citează La Libre.

Kim Jong Un, în stil „Top Gun” la ultima lansare de rachetăFoto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a anunţat pe 25 martie că a reuşit un tir cu cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală a ţării, Hwasong-17.

Această „rachetă monstru”, care poate transporta mai multe ogive nucleare care au o traiectorie independentă la intrarea lor în atmosferă, a fost prezentată pentru prima dată în octombrie 2020, la o defilare militară la Phenian.

Ministerul sud-coreean al Apărării a arătat pentru AFP că Seulul şi Washingtonul au putut stabili că racheta trasă era în realitate un Hwasong-15, testată deja în 2017.

„Serviciile de informaţii americane şi sud-coreene au concluzionat că ce a fost tras pe 24 martie a fost un Hwasong-15”, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului Apărării.

Aceste două tipuri de ICMB sunt potenţial capabile să atingă continentul american.

Coreea de Sud şi Japonia confirmaseră fiecare că proiectilul lansat pe 24 martie a zburat mai sus şi mai departe decât oricare altă rachetă lansată până acum. Ele au evidenţiat după aceea divergenţe în relatările Phenianului.

Difuzarea acestei informaţii false era cu siguranţă o încercare a Phenianului de a contracara eşecul lansării unui proiectil pe 16 martie.

Potrivit analiştilor, racheta lansată în acea zi era Hwasong-17, care ar fi explodat la scurt timp după lansare.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.