Şi Societatea Timişoara cere înlăturarea monumentului dedicat ”eroilor” fostei Securităţi

Societatea Timişoara a solicitat autorităţilor publice să înlăture ”monumentul jignitor” dedicat ”eroilor” fostei Securităţi, amplasat în Cimitirul Eroilor din Piteşti. ”A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în oraşul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige şi umilitoare lovituri victimelor Securităţii reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturaţi şi o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”, au subliniat reprezentanţii Societăţii Timişoara, potrivit News.ro.

”Societatea Timişoara a aflat cu consternare şi indignare despre episodul recent al dezvelirii la Cimitirul Eroilor din Piteşti al unui «monument» dedicat «eroilor» fostei Securităţi, în cadrul unui eveniment organizat de către o asociaţie a cadrelor în rezervă care provin din fosta poliţie politică şi din moştenitoarea acesteia (SRI). Acţiunea s-a petrecut chiar în oraşul în care s-a derulat în perioada comunistă, sub coordonarea Securităţii, unul dintre cele mai cumplite experimente carcerale din lumea dominată de către sovietici, care şi-a propus «reeducarea deţinuţilor» prin torturi şi dezumanizări inimaginabile”, transmite Societatea Timişoara, vineri, într-un comunicat de presă.

Momentul reprezintă ”un afront grav la adresa adevărului istoric”, susţine Societatea Timişoata.

”A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în oraşul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige şi umilitoare lovituri victimelor Securităţii reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturaţi şi o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică. Calificat de către Alexandr Soljeniţîn drept «cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane», Experimentul Piteşti ar trebui să reprezinte pentru generaţiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist şi a moştenirii sale traumatice, nicidecum o invitaţie la ”ştergerea urmelor” celor vinovaţi şi la glorificarea ororilor acestora. Depăşirea trecutului traumatic nu se poate face prin uitare şi minciună, ci numai prin cunoaşterea onestă a adevărului istoric şi prin indicarea neechivocă a vinovaţilor şi a faptelor acestora”, se precizează în comunicat.

Având în vedere toate acestea, Societatea Timişoara solicită înlăturarea monumentului.

”Având în vedere toate cele expuse mai sus, solicităm autorităţilor publice din zonă să se sesizeze şi să ia măsurile cuvenite pentru înlăturarea acestui „monument” jignitor pentru memoria victimelor comunismului”, adaugă reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Monumentul a fost ridicat miercuri în Cimitirul Eroilor din Piteşti.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.