SUA: Statul Virginia de Vest a adoptat interdicţia generală a avortului, cu puţine excepţii

Legislativul din statul american Virginia de Vest a adoptat, marţi, o interdicţie radicală a avortului, cu puţine excepţii, un proiect de lege al republicanilor majoritari care au spus că speră că va face imposibil ca singura clinică de avort din stat să rămână deschisă, relatează News.ro citând The Guardian.

Statul american Virginia de Vest a adoptat interdicţia generală a avortului, cu puţine excepţiiFoto: Chris Jackson / AP / Profimedia

„Va închide clinica de avort, de asta sunt sigur”, a spus Robert Karnes la Senat, pe fondul strigătelor protestatarilor care stăteau în faţa uşilor camerei. „Cred că va salva o mulţime de bebeluşi”.

Potrivit legii, victimele violului şi ale incestului pot obţine dreptul la avort până la opt săptămâni de sarcină, dar doar dacă anunţă înainte autorităţile. Astfel de victime care sunt minore au voie până la 14 săptămâni să avorteze şi trebuie de asemenea să apeleze la autorităţi şi la un medic.

Victimele violului şi incestului ar trebui să raporteze agresiunea în termen de 48 de ore, iar pacientele trebuie să prezinte medicului o copie a raportului de poliţie sau a scrisorii legalizate înainte ca procedura să poată fi efectuată.

Avorturile ar fi permise şi în cazuri de urgenţă medicală.

Parlamentarii au vizat în mod special Centrul de Sănătate pentru Femei din Virginia de Vest, mulți ani singura clinică de avort a statului

Virginia de Vest se alătură statelor care au interzis avortul ca urmare a deciziei Curţii Supreme a SUA de la începutul acestui an de a pune capăt dreptului constituţional care protejează dreptul la avort la nivel naţional.

Acest lucru a lăsat la latitudinea statelor să decidă dacă avortul ar trebui să rămână legal, ceea ce a aprins dezbateri aprinse, în special în statele controlate de republicani, despre momentul în care să impună interdicţia, dacă să facă excepţii în cazurile care implică viol, incest sau sănătatea femeii şi cum ar trebui implementate aceste excepţii.

Zeci de protestatari care purtau cămăşi roz cu mesajul „nu mai puneţi interdicţie pe corpurile noastre” şi pancarte cu textul „avortul este îngrijire medicală” au organizat un miting în faţa Camerei Senatului.

Parlamentarii au introdus mai multe prevederi care vizează în mod special Centrul de Sănătate pentru Femei din Virginia de Vest, prima clinică de avort a statului care a fost deschisă în 1976. A fost singura clinică de avort a statului mulţi ani.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.