SUA transmit un avertisment Hong Kong-ului pentru refuzul de a aplica sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au transmis sâmbătă un avertisment Hong Kong-ului, considerând că acest teritoriu chinez riscă să-şi păteze reputaţia prin refuzul de a aplica sancţiuni occidentale împotriva unui iaht având legătură cu unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi.

Iahtul „Nord” aparținând oligarhului rus Alexei MordaşovFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ambarcaţiunea de 142 de metri, numită „Nord”, a fost văzută joi de localnici lângă intrarea în portul din Hong Kong. Se spune că ar avea legătură cu Alexei Mordaşov, unul dintre oligarhii apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP și Agerpres.

În aplicarea acestor sancţiuni, mai multe autorităţi, în special spaniole, italiene, franceze şi fijiene, au confiscat iahturi având legătură cu oligarhi ruşi pentru a face presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin şi anturajului său.

Vineri, Ministerul Marinei din Hong Kong a declarat pentru AFP că aplică sancţiunile Naţiunilor Unite, dar că „nu aplică şi nu are autoritatea legală pentru a lua măsuri cu privire la sancţiunile unilaterale impuse de alte jurisdicţii”.

SUA: „Reputaţia Hong Kong-ului de centru financiar depinde de respectarea legislaţiei internaţionale”

„Posibilitatea ca unii indivizi să folosească Hong Kong-ul ca refugiu pentru a se sustrage sancţiunilor impuse de mai multe jurisdicţii pune în continuare sub semnul întrebării transparenţa mediului economic” din acest teritoriu, a reacţionat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA pentru AFP.

„Reputaţia Hong Kong-ului de centru financiar depinde de respectarea legislaţiei internaţionale şi a standardelor internaţionale”, a adăugat acesta.

Iahtul oligarhului Mordaşov, evaluat la 500 de milioane de dolari

Proprietar al grupului rusesc de oţel Severstal, Mordaşov deţine una dintre cele mai mari averi ale Rusiei.

Potrivit site-urilor de specialitate, iahtul „The North”, care este evaluat la 500 de milioane de dolari şi are două heliporturi, un cinematograf şi cabine de lux, a plecat săptămâna trecută din Vladivostok.

Un purtător de cuvânt al lui Mordaşov a declarat joi pentru Bloomberg News că miliardarul se află la Moscova şi a refuzat să comenteze pe acest subiect.

China nu a condamnat niciodată invazia rusă şi pune conflictul pe seama Statelor Unite şi a NATO.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.