Suedia crede că exploziile de la gazoductele Nord Stream au fost provocate de un stat

​Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt foarte probabil rezultatul acţiunii unui stat, a susţinut vineri ministrul energiei suedez Khashayar Farmanbar, citat de Reuters și Agerpres.

Imagine din satelit cu scurgerea de gaze din Nord Stream 2 in Marea BalticaFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc vineri la Bruxelles.

„Şi acest lucru ar trebui să fie văzut din actuala situaţie a securităţii în care se află Europa”, a adăugat reprezentantul executivului suedez.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare după ce Germania a suspendat autorizarea sa în data de 22 februarie.

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Situația energetică europeană va fi discutată vineri, în contextul exploziilor de la gazoductele Nord Stream

Seismologii din Suedia, Danemarca și Germania au raportat marți detectarea unor explozii puternice înainte ca gazoductele Nord Stream să înceapă să piardă gaz.

Suedia a fost prima țară care a anunțat marți seara că deschide o anchetă privind exploziile de la aceste gazoducte din Marea Baltică, premierul Magdalena Andersson dând însă asigurări că ele nu au fost îndreptate împotriva țării sale.

Miniştrii europeni ai energiei urmează să ia vineri o decizie privind ţintele de scădere a cererii şi facilităţile necesare pentru a reduce temerile consumatorilor legate de explozia preţurilor energiei, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul ceh al industriei Jozef Sikela, care participă de asemenea la reuniunea de la Bruxelles, a apreciat că „bătălia decisivă va fi în această iarnă”.

La rândul său, ministrul energiei austriac Leonore Gewessler a spus că Viena nu a văzut până acum vreo propunere de plafonare a gazului natural importat care să garanteze livrări suficiente către Europa.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.