Telenovela italiană a ajuns la final: Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella – UPDATE

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi demisia președintelui Sergio Mattarella, care i-a cerut să rămână în funcție ca interimar, a anunțat biroul șefului statului într-un comunicat citat de Reuters și AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Draghi și-a prezentat „demisia sa și a guvernului său. Președintele Republicii a luat act de acest lucru. Guvernul rămâne în funcție pentru a gestiona afacerile curente”, a anunțat președinția într-un comunicat.

Declarația nu a precizat ce va face Mattarella în continuare. Surse politice au declarat la începutul acestei săptămâni că acesta va dizolva probabil parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie.

Mattarella intenționează să se întâlnească joi după-amiază cu președinții celor două camere ale parlamentului.

Coaliția din Italia s-a destrămat miercuri, când trei dintre principalii parteneri ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască fragmentata lor alianță.

Draghi a rămas, astfel, fără susţinerea a trei membri importanţi ai coaliţiei sale – Forza Italia (dreapta) a fostului premier Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) a tribunului populist Matteo Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (populişti).

Criza politică a pus capăt unor luni de stabilitate în Italia, timp în care respectatul fost bancher central Draghi a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare.

„Este o lovitură puternică pentru capacitatea Italiei de a pune în aplicare politicile și reformele pe termen scurt”, a declarat Lorenzo Codogno, șeful LC Macro Advisers și fost înalt oficial al Trezoreriei italiene. „Vor exista întârzieri și întreruperi cu alegerile anticipate și, cel mai probabil, nu va exista un buget până la sfârșitul anului”.

Draghi, care a ajuns la conducerea Executivului în februarie 2021, cu obiectivul de a scoate Italia din crizele sanitară şi economică, şi-a mai prezentat, la 14 iulie, demisia preşedintelui Mattarella, care a refuzat-o imediat.

El considera că Guvernul său de unitate naţională nu mai era legitim, în urma unei crize provocate în aceeaşi zi, în Senat, prin abţinerea de la un vot-cheie a M5S, care se confruntă cu disensiuni interne puternice şi o hemoragie de parlamentari.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.