Turcia amenință să blocheze candidaturile Finlandei și Suediei de aderare la NATO

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a amenințat luni cu blocarea candidaturilor Finlandei și Suediei de aderare la NATO dacă țările nordice nu își țin promisiunile privind combaterea terorismului făcute luna trecută, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Erdogan a adăugat că crede că imaginea Suediei nu e bună deocamdată.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la alianța de apărare ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia, dar cererile s-au lovit de opoziția Turciei, care a acuzat țările nordice că sprijină grupurile pe care le consideră teroriste.

Cele trei țări au semnat un acord la summitul NATO de la Madrid de luna trecută pentru a ridica dreptul de veto al Ankarei în schimbul angajamentelor privind combaterea terorismului și exporturile de arme. Turcia a declarat că va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a acordului pentru a ratifica protocoalele de aderare.

Finlanda și Suedia au semnat pe 5 iulie protocoalele de aderare la NATO.

Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.