Ucraina îi dă replica Angelei Merkel, care și-a apărat politica față de Putin

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak reacționează la declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care și-a apărat politica sa faţă de Rusia și față președintele rus Vladimir Putin.

Angela MerkelFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

În primul ei interviu important de la demisia din funcția de cancelar, în decembrie, Merkel a spus că nu are „de ce să își ceară scuze”, în ciuda întâlnirilor frecvente cu președintele rus în cei 16 ani la putere, susținând că a avut o abordare pragmatică și orientată spre comerț față de Moscova.

Mikhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a criticat-o pe Merkel pentru că a adâncit dependența Europei de energia rusească.

„Dacă cancelarul Merkel a știut dintotdeauna că Rusia plănuiește un război și scopul lui Putin este să distrugă UE, atunci de ce (Germania) ar construi Nord Stream 2?”, a scris el pe Twitter, potrivit The Guardian.

Podolyac a spus că Merkel a „împins” Europa spre o dependență crescută de aprovizionare cu energie din Rusia.

„Atunci de ce Germania trebuie să repare această greșeală acum?”, s-a întrebat consilierul liderului de la Kiev.

Sub mandatul de 16 ani al Angelei Merkel, Germania a devenit foarte dependentă de importurile rusești de energie, iar fostul cancelar a atras critici pentru susținerea sa pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania. Ea a fost criticată pentru deschiderea sa față de Moscova și Vladimir Putin, dar și pentru decizia de a nu conferi Ucrainei foaia de parcurs pentru aderarea la NATO, la summitul de la București din 2008. Gazoductul a fost în final suspendat de către succesorul său Olaf Scholz, după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

Angela Merkel invocă interesul Germaniei în relațiile cu Rusia

Fostul cancelar german a dat asigurări, în interviul acordat acum, că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.

Era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus timp ce 16 ani prima economie europeană.

Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerţul ar induce o democratizare progresivă a acestei ţări.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale”, a dat ea asigurări marţi, estimând că acesta a tras linie peste democraţie.

Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului Der Spiegel într-un teatru din Berlin.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a explicat Angela Merkel.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.