Ucraina îi propune Rusiei să poarte discuții lângă uzina Azovstal din Mariupol

Ucraina i-a propus Rusiei să poarte discuții lângă vastul complex metalurgic Azovstal din orașul Mariupol, situat în sud-estul țării, unde luptătorii și civilii ucraineni sunt încă prinși într-o rezistență disperată într-un oraș devastat aflat în mare parte sub control rusesc, a declarat duminică președinția ucraineană, potrivit AFP.

Uzina Azovstal – ultimul bastion al apararii ucraineneFoto: Maximilian Clarke / Zuma Press / Profimedia Images

„I-am invitat pe ruși să organizeze o sesiune specială de discuții chiar lângă Azovstal”, a declarat într-o conferință un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovich, precizând că „așteaptă răspunsul” delegației ruse.

Mai devreme în cursul zilei, un alt consilier al președinției ucrainene, Mikhaïlo Podoliak, a reamintit pe Twitter că Kievul cere „un armistițiu” la Mariupol pentru Paștele ortodox sărbătorit duminică, „un coridor umanitar imediat pentru civilii” blocați în acest oraș-port și „un acord pentru negocieri speciale în vederea schimbului de prizonieri militari”.

Uriașa fabrică Azovstal este simbolică, deoarece reprezintă rezistența acerbă a ucrainenilor în fața armatei ruse, care a fost jefuită de forțele Moscovei de la începutul lunii martie și este acum aproape complet distrusă.

Luptătorii ucraineni sunt în continuare cantonați acolo, cu puțină hrană și muniție, cu „aproximativ o mie de civili, femei și copii” și „sute de răniți”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Omologul său rus, Vladimir Putin, a cerut predarea ultimilor combatanți, solicitând armatei sale să asedieze „zona în așa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”.

Rusia afirmă că vizează „controlul total” asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbass (est), pentru a avea o punte terestră către Crimeea (sud) anexată de Moscova în 2014.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că negocierile dintre Kiev și Moscova în vederea soluționării conflictului sunt „în impas”, fără progrese evidente în ultimele discuții purtate prin videoconferință.

Săptămâna trecută, Kievul a declarat că discuțiile cu Moscova sunt „extrem de dificile”.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.