Un ministru din noul guvern francez, acuzat de remarci homofobe

Peste 100 de personalități publice din Franţa au semnat o scrisoare deschisă în care denunță ceea ce ei consideră a fi remarci homofobe ale unui ministru recent numit în guvern, scrie Reuters.

Caroline Cayeux, ministru francez al coeziunii teritorialeFoto: Vernier Jean-Bernard/JBV News/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Caroline Cayeux, numită ministru al coeziunii teritoriale în cadrul noului guvern francez format la 4 iulie, a fost întrebată marți de Senat dacă și-a menținut opoziția față de legea pentru căsătorii și adopții între persoane de același sex din 2013.

La vremea respectivă, ea a calificat reforma drept un „capriciu” și un „plan care merge împotriva naturii”.

Inițial, Cayeux și-a menținut ceea ce a spus, adăugând: „Am mulți prieteni printre acești oameni”. Două zile mai târziu, ea și-a cerut scuze pentru remarcile sale.

Semnatarii se întreabă dacă ministrul ar trebui să rămână în funcţie

Scrisoarea deschisă, care va fi publicată duminică în ziarul Journal du Dimanche, a contestat alegerea cuvintelor și a pus sub semnul întrebării dacă ar trebui să își păstreze postul.

„Cum putem accepta ca un membru al guvernului (…) să-i numească pe cetățenii francezi „acei oameni”? Cum putem evita ca, în mintea ei, aceștia să nu aparțină aceleiași categorii de cetățeni?”.

Scrisoarea a fost semnată de parlamentari, primari, foști membri ai guvernului, inclusiv fostul prim-ministru Manuel Valls, precum și de jurnaliști, avocați și membri ai societății civile.

Vineri, prim-ministrul Elizabeth Borne a declarat că Cayeux a făcut remarci „șocante” în trecut și că s-a explicat stângaci, dar că va continua să lucreze și va rămâne „concentrată pe misiunea sa” în guvern.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.