Un nou convoi ONU se îndreaptă către Azovstal pentru a evacua civilii

Un nou convoi al Națiunilor Unite se îndreaptă către siderurgia Azovstal din orașul ucrainean Mariupol pentru a încerca să evacueze civili, a declarat șeful serviciilor umanitare ONU, Martin Griffiths, relatează The Guardian și CNN.

Convoi ONU se indreapta catre AzovstalFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Martin Griffiths a declarat că speră ca acesta să ajungă la uzina Azovstal din Mariupol până vineri dimineață.

„Acum, convoiul se îndreaptă pentru a ajunge la Azovstal până mâine dimineață, sperăm să-i primească pe acei civili care au rămas în acel iad sumbru de atâtea săptămâni și luni și să-i ducă înapoi în siguranță”, a spus Griffiths.

Noul convoi merge către Azovstal după ce ONU și Crucea Roșie au declarat marți că peste 100 de civili au fost evacuați din subsolurile uzinei Azovstal, unde oficialii ucraineni spun că luptele grele continuă.

Aceasta a marcat prima evacuare civilă finalizată din Azovstal, unde soldații și civilii ucraineni au rămas blocați de câteva săptămâni.

Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Batalionului Azov, a spus joi că Rusia a „încălcat” armistițiul de trei zile promis la oțelerie.

„Este a treia zi de când inamicul a intrat în fabrica Azovstal, unde luptele grele și sângeroase continuă”, a spus el.

El a făcut apel la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aibă grijă de „soldații răniți care mor într-o agonie teribilă din cauza unui tratament necorespunzător”.

„Oferiți posibilitatea de a ridica cadavrele soldaților, astfel încât ucrainenii să își poată lua rămas bun de la eroii lor. Răspundeți corespunzător unei situații critice în care inamicul nu aderă la nicio normă etică”.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.