Ursula von der Leyen avertizează Ungaria: Dacă plătiți în ruble, încălcați sancțiunile UE contra Rusiei

Ungaria va încălca sancțiunile UE contra Rusiei dacă își va menține promisiunea de a plăti pentru gazul rusesc în ruble, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu la CNN.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Fredrik SANDBERG / AFP / Profimedia

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar chestiunea juridică este foarte clară. Ceea ce sugerează Putin – această conversie din euro în ruble și apoi plata facturii de gaze – ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, eviți respectarea sancțiunilor pe care noi le-am impus Rusiei”, a spus șefa executivului european într-un interviu acordat vineri jurnalistei CNN Christiane Amanpour.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a indicat că țara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazele rusești în ruble, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „țările neprietenoase” să fie obligate să plătească pentru livrarea gazelor naturale în ruble.

UE a avut discuţii cu Ungaria, a mai precizat von der Leyen.

„Până acum, Ungaria a respectat sancţiunile, aşa că, până când nu vedem contrariul, este în regulă. N-am mai văzut asta până acum. Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Şi o întrebare pe care fiecare dintre statele noastre membre să și-o pună: vreau să fiu primul care rupe această unitate? Cred că nu”, a transmis ea.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.