VIDEO Estonia a început să demoleze monumentele care omagiază armata roşie / Un tanc sovietic T-34, prima victimă

Estonia va îndepărta toate monumentele sovietice publice din orașul Narva, majoritar rusofon, a anunțat marți guvernul de la Tallinn, pe fondul tensiunilor în creștere din localitate, acuzând Rusia că încearcă să exploateze trecutul pentru a diviza societatea din țara baltică, relatează Reuters.

Un tanc sovietic T-34 instalat este îndepărtat de pe piedestalul în Narva, EstoniaFoto: Sergei Stepanov / AP / Profimedia

Autorităţile din Estonia au anunţat marţi că au retras un tanc sovietic T-34 şi se pregătesc să facă la fel cu alte monumente sovietice ridicate în oraşul Narva, localitate majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Tancul retras de pe piedestalul său va fi dus la un muzeu. Urmează să fie demolat şi monumentul celor „Trei Baionete”, care omagiază armata roşie şi pe „eliberatorii de sub fascism”, precum şi alte cinci monumente din zona Narva.

Monumentul tancului nu atrăgea mulţimi asemănătoare celor care se reunesc de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste la Monumentul Victoriei din capitala letonă Riga, dar în jurul său aveau loc reuniuni de mică anvergură, de obicei ale populaţiei rusofone.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste „simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale”.

La rândul său, ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a declarat presei că în contextul războiului din Ucraina ţara sa nu-şi poate permite „diviziuni interne” şi că monumentele care „glorifică” ocupaţia rusă nu au ce căuta în spaţiile publice ale Estoniei.

Câți ruși sunt în Estonia

Ruşii formează aproape un sfert din populaţia de circa 1,3 milioane de locuitori a acestei ţări baltice fostă republică sovietică.

Şi Letonia vecină a decis vara aceasta demolarea Monumentului Victoriei din capitala Riga, unde în fiecare an de 9 mai se reuneau cetăţeni ai minorităţii ruse pentru a celebra victoria armatei roşii împotriva naziştilor.

Guvernul leton a anunţat în plus demolarea a 69 de monumente despre care consideră că glorifică ocupaţia sovietică.

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.