VIDEO Madrid: Mii de oameni au cerut desființarea NATO și pace înainte de Summit

Mii de persoane a manifestat duminică în centrul Madridului pentru a cere desființarea NATO și a face apel la pace, cu două zile înainte de deschiderea summitului Alianței Atlantice din capitala spaniolă, potrivit AFP.

Proteste anti NATOFoto: captura tv

O lungă procesiune formată din convoaie de activiști de stânga, anticapitaliști, alterglobaliști, ecologiști, feminiști și comuniști, precum și de mișcări precum „Vineri pentru viitor” și „Extinction Rebellion”, a mărșăluit pașnic sub escorta puternică a poliției pentru a denunța viitoarea reuniune a Alianței Atlantice de la Madrid, care va avea loc între 28 și 30 iunie.

Niciun ministru sau reprezentant de seamă al stângii radicale, membră a coaliției guvernamentale, nu a luat parte la marș, preferând să păstreze un discreția cu două zile înainte de summit, a constatat un jurnalist AFP.

Printre sloganurile scandate de demonstranți se număra „Nu războiului, nu NATO”, în timp ce mai multe elicoptere survolau unul dintre principalele bulevarde ale capitalei.

Pe pancarte se putea citi: „Faceți pace, nu război”, „Ajunge cu cheltuielile militare, dați pentru școli și spitale”, alături de o imagine a unei femei plângând din tabloul Guernica al lui Pablo Picasso, una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, care a devenit o pledoarie împotriva războiului.

Alții strigau „Noi nu plătim pentru războaiele voastre” sau „Desființați armatele, degringoladă, Fără război între popoare”.

David Llorente, în vârstă de 45 de ani, care lucrează într-o asociație, a explicat că se afla acolo pentru a protesta împotriva „NATO, creată în timpul războiului, în slujba imperialismului american, care continuă să existe fără să fi făcut posibilă menținerea păcii”.

Pentru acest activist anticapitalist, Alianța Atlantică „promovează războiul, comerțul cu arme” și „politica externă a Spaniei crește costurile militare în loc să crească cheltuielile sociale și de sănătate”.

Virginia Cadiz, în vârstă de 74 de ani, vrea, de asemenea, să protesteze „patruzeci de ani mai târziu, din nou, împotriva NATO: ne-au promis că nu vom adera”, explică ea, făcând aluzie la data intrării Spaniei în Alianță, la începutul anilor 1980.

Pentru această femeie, care se definește ca fiind antimilitaristă, acest summit nu reprezintă decât „bani, arme și moarte”.

Potrivit prefecturii din Madrid, 2.200 de persoane au luat parte la demonstrație. Organizatorii nu au oferit o estimare a numărului de participanți.

Madridul va găzdui summitul NATO săptămâna viitoare și va fi sub o securitate sporită, cu un total de 10.000 de ofițeri de poliție desfășurați pentru această reuniune, la care vor participa președintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron și șefii guvernelor britanic și german, Boris Johnson și Olaf Scholz.

Summitul va fi dominat de chestiunea amenințării rusești și a invaziei Ucrainei, lansată la 24 februarie de președintele Vladimir Putin

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.