VIDEO NASA a suspendat lansarea rachetei SLS din cauza problemelor tehnice

NASA a anunțat că a suspendat lansarea rachetei SLS din misiunea Artemis 1, după ce o serie de probleme tehnice descoperite în ultimele ore au rămas nerezolvate. Următoarele date de lansare sunt 2 septembrie sau 5 septembrie. Marea problemă a fost la unul dintre cele patru motoare.

Racheta misiunii Artemis 1Foto: NASA

15:45NASA a anunțat că lansarea NU va mai avea loc luni.

15:30 Inginerii încearcă să rezolve problemele de la motorul nr 3, dar nu au reușit încă.

Lansarea ar fi trebuit să aibă loc undeva între orele 15.33 și 17.33, dar nu este clar dacă se va produce luni. Au fost detectate probleme la unul dintre motoarele RS-25 (motorul 3), dar a fost investigată și posibilitatea să existe o breșă în zona izolației rezervoarelor de combustibil.

NASA ar fi trebuit să pornească live-ul oficial la ora 13.30, dar a tot amânat momentul. Verificările continuă. Pe pagina de Facebook a NASA rulează imagini ale postului NASA tv.

Racheta SLS va zbura pentru prima oară și va purta capsula Orion care, după ce se va desprinde de treptele rachetei, își va continua călătoria spre Lună. Capsula Orion va orbita Luna, după care ar trebui să revină cu bine pe Pământ. Este o misiune ce presupune doar testarea capsulei Orion în spațiul cis-lunar, adică de la Pământ la Lună și înapoi.

Racheta SLS are patru motoare RS-25 și două boostere auxiliare. Rezervoarele treptei principale vor conține în total 3,3 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen lichid. Motoarele au mai fost folosite în misiuni trecute.

Nici capsula Orion nu este nouă: a fost construită cu aproape 20 de ani în urmă, dar anularea programului Constellation, în 2010, a însemnat că Orion nu avea cum să mai ajungă în spațiu. După o serie de modificări, Orion va ajunge în spațiu și va fi esențială pentru programul Artemis, cu condiția ca ea să fie recuperată cu succes și deci să ajungă cu bine în apele oceanului.

În capsulă nu vor fi oameni, ci trei manechine: Helga, Zohar și Commander Moonikin Campos, pe două dintre manechine fiind montate modele din plastic ale unor organe umane, scopul fiind să se măsoare, cu ajutorul unor veste speciale, ce efecte are radiația din spațiu asupra viitorilor astronauți.

Citește și: NASA lansează cea mai puternică rachetă construită vreodată. Ce trebuie să știi despre misiunea Artemis 1 către Lună

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.