​​VIDEO Noi proteste în Rusia împotriva războiului din Ucraina. Cel puțin 260 de manifestanţi au fost arestaţi

Peste 260 de persoane care manifestau duminică împotriva intervenţiei militare ruse din Ucraina au fost arestate în Rusia, conform ONG-ului specializat în monitorizarea protestelor OVD-Info, relatează AFP.

Manifestanți împotriva războiului, ridicați de poliție la Sankt PetersburgFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Cel puţin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de oraşe”, a informat pe site-ul său OVD-Info.

La rândul lor, jurnaliştii AFP au văzut cum mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi „manu militari” la Moscova şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării.

La Moscova, câteva zeci de persoane au sfidat interdicţia de a manifesta şi s-au adunat în Piața Manej din apropiere de Kremlin. Cel puţin 30 de manifestanţi şi un jurnalist au fost ridicați de poliţişti, potrivit AFP.

„Pace în lume!”, scanda o femeie în timp ce era dusă cu forţa de doi agenţi de poliţie.

Mai mulţi poliţişti aveau inscripţionată litera „Z” pe cască, un semn de recunoaştere ce exprimă sprijinul pentru soldaţii ruşi desfăşuraţi în Ucraina.

La Sankt Petersburg, unde numeroase autocare cu poliţişti puteau fi văzute în centru, manifestanţii încercau să fie discreţi.

Kristina, o tânără de 20 de ani, a ieşit îmbrăcată cu o geacă albastră şi cu o pălărie galbenă, culorile drapelului ucrainean.

„Bineînţeles că ne e frică să ieşim (să manifestăm). Toată lumea este ridicată de poliţie, mai mulţi dintre prietenii mei au fost arestaţi, alţii au fost exmatriculați de la universitate”, a spus ea pentru AFP.

„M-am îmbrăcat în culorile Ucrainei şi stau aici. Pentru a protesta, într-un fel sau altul”, a adăugat ea.

„Sunteţi cu toţii trădători, ar trebui să fiţi toți arestaţi”, le-a strigat o trecătoare ce avea în jur de 60 de ani.

De altfel, mai mulţi manifestanţi şi câţiva jurnalişti au fost reţinuţi de poliţie, notează AFP.

În pofida interdicţiei, în fiecare zi se adună manifestanţi în Rusia pentru a denunţa intervenţia militară în Ucraina. Deşi de mică amploare, simpla desfășurare a acestor adunări este notabilă, dată fiind represiunea puternică.

Cei care manifestează se expun sistematic la amenzi, chiar la detenţie. Duminica trecută, peste 5.000 de manifestanţi au fost arestaţi, iar de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, peste 14.000 în total, conform OVD-Info.

Citește și:

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.