VIDEO Proteste masive în Iran sâmbătă noapte / „Dispari!”, i-au strigat studentele președintelui Raisi care le vizita universitatea

Studentele din Teheran au scandat sâmbătă „Dispari!” în timp ce președintele iranian Ebrahim Raisi le vizita campusul universitar și critica protestele masive apărute din cauza morții unei tinere în arest, transmite Reuters.

Proteste in Iran anti-hijabFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Raisi s-a adresat profesorilor și studenților de la Universitatea Alzahra din Teheran, recitând un poem care îi compara pe „revoltați” cu muștele, în condițiile în care demonstrațiile la nivel național au intrat în a patra săptămână.

„Ei își imaginează că își pot atinge obiectivele malefice în universități. Fără ca ei să știe, studenții și profesorii noștri sunt vigilenți și nu vor permite inamicului să își realizeze obiectivele malefice”, a declarat Raisi la televiziunea de stat.

Raisi, dispari”, „mullahilor, plecați”

Un videoclip postat pe Twitter a arătat ceea ce a spus că sunt studente care scandau „Raisi, dispari” și „mullahilor, plecați” în timp ce președintele le vizita campusul.

Un alt videoclip de pe rețelele de socializare a arătat studenți care scandau: „Nu vrem un oaspete corupt”, cu referire la Raisi.

Un raport al medicililor legiști ai statului susține că Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, nu a murit din cauza loviturilor la cap și la membre în timp ce se afla în custodia poliției moralității, ci de afecțiuni medicale preexistente. Familia ei a fost forţată să facă declaraţii false.

Amini, o kurdă iraniană, a fost arestată la Teheran la 13 septembrie pentru că purta „ținută nepotrivită” și a murit trei zile mai târziu.

Cel puțin 185 de morți, sute de răniți, mii de arestați

Moartea ei a declanșat demonstrații la nivel național. Femeile și-au dat jos vălul în semn de sfidare față de establishmentul clerical, în timp ce mulțimile furioase au cerut căderea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Guvernul a descris protestele ca fiind un complot al dușmanilor Iranului, inclusiv al Statelor Unite, acuzând disidenții înarmați – printre altele – de violențe în care cel puțin 20 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că peste 185 de persoane au fost ucise, sute de persoane au fost rănite și mii de persoane au fost arestate de către forțele de securitate care reprimă protestele.

Proteste masive, sâmbătă, în toată țara

După demonstrații masive sâmbătă, forțele de securitate au tras asupra protestatarilor și au folosit gaze lacrimogene în orașele kurde Sanandaj și Saqez, potrivit grupului iranian pentru drepturile omului Hengaw.

În Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan din nord-vestul țării, un bărbat zăcea mort în mașina sa, potrivit Hengaw, care a precizat că bărbatul a fost împușcat de forțele de securitate după ce a claxonat în semn de protest.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliției a repetat afirmația forțelor de securitate că nu au folosit muniție de război și a declarat presei de stat că bărbatul a fost ucis de disidenți înarmați.

Presa de stat a minimalizat protestele din capitala Teheran, raportând demonstrații „limitate” în zeci de zone.

Aceasta a declarat că mulți comercianți din bazaruri și-au închis magazinele de teama de a nu fi afectate de tulburări, negând că ar fi fost vorba de o grevă.

Dar videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat ceea ce părea a fi cele mai mari proteste din ultimele trei săptămâni în multe cartiere din Teheran, inclusiv o mulțime care umplea străzile din Nazi Abad, un cartier sărac din sudul capitalei.

Major protests across #Iran today despite the crackdown, the killings, the arrests, the threats. This is Tehran at Amirkabir University, chants against regime. Protests now in week 4: pic.twitter.com/tizk4OWmic

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) October 8, 2022

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.