Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai, cred liderii occidentali

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe data de 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să dea rateuri, consideră oficialii americani și occidentali, transmite CNN.

Presedintele rus Vladimir PutinFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în interiorul Rusiei, comemorează victoria țării asupra naziștilor în 1945.

Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Responsabilii țărilor care ajută Ucraina au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume acela că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Până acum, liderul de la Kremlin, dar și restul oficialilor ruși au insistat în a califica brutalul conflict declanșat în Ucraina drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

Recent, surse occidentale și ucrainene au afirmat că Putin ar putea anunța o „mobilizare generală” a armatei ruse pe 9 mai.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunț, deși Wallace a admis că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a intensificat afirmațiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului a spus luni că informațiile privind o mobilizare generală nu au fost confirmate până acum, dar a subliniat că, în orice caz, această măsură ar genera abia peste mai multe luni un număr mare de soldați care pot fi folosiți în luptă.

–––

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.