Wall Street scade puternic / Nasdaq pierde 4,68% / Inflația și creșterile de rate sperie investitorii

Bursa de la New York a încheiat în scădere puternică luni, de teamă că inflația ar putea împinge banca centrală americană (Fed) să strângă și mai mult șuruburile, în condițiile în care la orizont se profilează o încetinire economică sau chiar o recesiune, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Indicele Dow Jones a pierdut 2,79%, până la 30.517,06 puncte, indicele Nasdaq, puternic ancorat din punct de vedere tehnologic, a scăzut cu 4,68%, până la 10.809,22 puncte, în timp ce indicele mai larg S&P 500 a pierdut 3,87%, până la 3.749,91 puncte.

S&P 500, considerat cel mai reprezentativ indice de pe Wall Street, a intrat într-o „bear market”, ceea ce înseamnă că a pierdut peste 20% de la maximul istoric de la începutul lunii ianuarie (-22% la închiderea de luni).

Piața de la New York, care fusese deja lovită vineri, a fost zdruncinată și mai mult luni, îngrijorată în continuare de indicele prețurilor IPC, care a arătat că inflația a luat din nou viteză în luna mai în Statele Unite, în timp ce mulți se așteptau la un început de decelerare.

„Vineri a fost probabil un moment crucial pentru piețe”, a comentat Angelo Kourkafas de la Edward Jones. „Teza centrală (a investitorilor) a fost infirmată”, arătând că inflația nu atinsese încă vârful.

În consecință, traderii și-au revizuit proiecțiile privind politica monetară și estimează acum o probabilitate de aproape 80% ca Rezerva Federală să majoreze ratele cu cel puțin 1,75 puncte procentuale până la sfârșitul lunii septembrie, adică două majorări de jumătate de punct și o majorare de 0,75 puncte.

O astfel de majorare bruscă ar fi prima din 1994 încoace.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.