Zelenski acuză Moscova de „atac” asupra coridorului umanitar către Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a împiedicat evacuarea civililor din orașele încercuite Mariupol și Volnovakha (sud-est) și că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian President’s Office / Zuma Press / Profimedia

„Trupele ruse nu au încetat să tragă. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule la Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente (…) Dar ocupanții au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor, ” a spus el, într-o postare video.

„Aceasta este teroare presupusă, teroare nespusă, de la teroriști cu experiență. Întreaga lume trebuie să știe despre asta”, a continuat el.

Liderul ucrainean a spus că aproximativ 100.000 de oameni au putut pleca în ultimele două zile din alte orașe ucrainene afectate de lupte, inclusiv 40.000 de oameni doar joi, pe coridoarele umanitare.

Armata rusă menține asediul mai multor orașe mari ucrainene și își continuă bombardamentele, precum cel care a lovit miercuri un spital de copii și o maternitate la Mariupol, port strategic la Marea Azov asediat timp de zece zile.

Moscova a promis joi deschiderea zilnică a coridoarelor umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă în Rusia.

Dar Ucraina, la rândul ei, cere stabilirea unor coridoare sigure în interiorul granițelor sale, și nu către țara care își bombardează populația.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.