Zelenski spune că Ucraina este „oricând pregătită” pentru convorbiri cu Rusia

Ucraina este „oricând pregătită” să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform AFP.

Volodimir Zelenski în timpul vizitei la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruseFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

„Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Zelenski a făcut declarațiile în conferinţa de presă comună avută sâmbătă cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruse.

„Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel”, a continuat Zelenski.

Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie la Istanbul, prilej cu care Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care „neutralitatea” sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale.

„În est şi în sud, observăm o concentare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Întrebat în legătură cu scenariile privind o astfel de ofensivă, el a spus că acestea ar depinde „de forţa noastră, de rapiditatea partenerilor noştri pentru a ne furniza arme şi de dorinţa liderului rus (Vladimir Putin) de a merge mai departe”.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.